Četvrtak, Jun 04, 2009

le parkour

Generalna (Freerun,PK,Art of movement) je put da se u urbanoj sredini pokretima predju razne
barijere(zidovi,ograde,zgrade,drvece...) koje se nalaze svuda oko nas,a pritom imati osecaj
slobode,slobode u gradu da se krecete kuda vi zelite i kako zelite.
Parkour se drugacije zove i Art of movement.Cilj je da se uz trcanje barijere ne zaobilaze
vec da se ide preko njih i pritom da se prave pokreti.

Ljudi koji treniraju Parkour zovu se traceurs (freeruners).Svako ima svoj psihicki pogled na PK.Za nekoga je to da nacin da izrazi sebe pomocu prepreka... za nekoga
da putuje od tacke A ka tacki B a pritom ici brzo,tecno,osecati se slobodno....

Razne psihicke poglede na PK mozete naci na isto na www.urban..../ArticlesPage.htm i na njihovom forumu.

Vazno?!

Najvaznije u Parkour je osetiti flow.Tesko je objasniti,ali moze na jednom obicno primeru.Recimo kada voda pada
niz vodopoda,ona brzo protice,krece se (eng. flow) udara u po neku stenu i prelazi tu prepreku i nastavlja svoj put.Isto
tako je vazno i osetiti osecaj slobode jer barijere(prepreke) nisu uvek
kakve mi zamisljamo i mogu biti veoma opasne.U svakom slucaju treba biti oprezan!

Trikovi spadaju u Parkour?

Trikovi kao sto su zadnji salto,gainer... ne spadaju u Parkour.U to se slazu i David i Sebastian.Trikovi jesu zabavni,ali
ne mogu bas svi da se ukljuce u PK.Mogu recimo prednji salto,gainer,aerial i jos po neki.A zasto ostali ne mogu?
Pa lepo,dok trcis,penjes se recimo na zid,i sada recimo stajes da uradis zadnji salto.Tada izgubis flow,brzinu...
a u PK je vazno,sta(pise gore) ? Mnogi rade trikove i govore da vezbaju PK !!kour je nastao negde oko 1987. godine u Francuskoj u gradu Lisse.Dva decaka od po 15 godina,Davide Belle i Sebastian Foucon,poceli su da se igraju prvo samo igre,skakanja.Kasnije Davide Belle-ov otac,koji je bio u francujskoj vojsci i trenirao gimnastiku,dao je inspiraciju ovim mladim decacima.Objasnio im je da je sve sto zamisle moguce ostvariti ali je potrebno vezbati.Onda su Davide i Sebastian ozbiljno svatili PK i poceli ozbiljno da vezbaju.Osnovali su grupu Yamakasi.Trenirali zajedno nekoliko godina i posle su se rastali (jos uvek su prijatelji),svako je otisao svojim putem.Davide Belle je hteo da zaradjuje pare,dok je Sebastian zelieo da prosiri rec Parkour po svetu,a ostatak tima Yamakasi su snjimili film "Yamakasi".
GeneralnaGeneralna2009-06-04

 

Parkour je nastao 80-ih godina u francuskom gradu Lissa (30 km od Pariza). Ispirisan i nadahnut svojim ocem David Belle (za vise informacija o David Belle-u, njegovom ocu i istoriji Parkour-a pogledajte tekst O osnivacu…) je razvio novi nacin kretanja, novi stil zivota. 

Parkour predstavlja prirodan metod treniranja covekovog tela da se krece tecno i efikasno, koristeci prepreke koje se nadju ispred vas. Parkour je vise od sport-a, to je stil zivota, umetnost. To je nesto sto vam menja zivot,menja poglede na stvari, drzi vas zdravim, otvara vam nove ideje, izazove i puteve. Pored fizicke snaga u ovoj umetnosti potrebano je i da se covek mentalno/umno razvija. 

Ideja Parkour-a je da se Traceur(osoba koja trenira Parkour) sto efikasnije krece u jednom neprekidnom trku od tacke A do tacke B. Ideju je David Belle dobio od svog oca (tacnije vojnika iz Vijetnama) koji su da bi opstali u gustim sumama morali da beze i love. 

Covekovo telo moze da uradi neverovatne pokrete. Zato treba da iskoristimo potencijal koje nase telo ima. Zelimo stalno da napredujemo, bez ogranicenja. Mi imamo slobodu kroz kretanje i ona nam pomaze da istrazujemo nove mogucnosti. Svako ima svoj put koji prati, svoj odnos prema Parkour-u. 

Evo sta je David Belle rekao o Parkour-u (ovaj citat je preuzet sa Parkour.NET): 

"Passion, way of life, and today sport -- Parkour, first of all, was a natural method to develop all the qualities that are at the natural disposal of the human body. Increasing strength, agility, speed and power were the first steps in this search. As a practitioner of gymnastics, athletics and martial arts I already had certain basic abilities and skills that I found to be limited by the structures required by the various sports I was doing. So, I decided to create a sport in my own style, that is to say, without material constraints; a pair of jogging trousers, a T-shirt, a good pair of running shoes, and myself. 
While running, I'd fix on a point to represent an objective, and tell myself: 'I'm going to go there; I'm going to go there directly; I'm going to go there quickly; and nothing will stop me'. I must add that I was always an enthusiastic admirer and reader of Daredevil, Spider-Man and other superhuman characters from comics, animation and action movies. All excellent warriors, and all so free."

 

 

 

 

 

CoolTongue outXvala puno na svaki novi komentar ...!WinkWinkWink

[Odgovori]

cool

Comment by parkour (06/04/2009 20:28)

[Odgovori]

Interesantno...

Comment by jelence (06/04/2009 20:31)

[Odgovori]

pa da uvekkk

Comment by parkour (06/04/2009 21:02)

[Odgovori]

Zadivljujuće, teško, opasno, pa ponovo zadivljujuće

Comment by sanjarenja56 (06/05/2009 09:27)

[Odgovori]

gde mogu da pochnem sa treninzima?

Comment by aleksandar (07/01/2009 18:19)

pa zavisi odakle si ? [Odgovori]

...

Comment by parkour (07/12/2009 23:20)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me